Black-collared Hawk (Busarellus nigricollis) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Dennis Binda
© Dennis Binda

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Dennis Binda
© Dennis Binda

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Tony Henneberg
© Tony Henneberg

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Ton Plug
© Ton Plug

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Hans Majong
© Hans Majong

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Martin Reid
© Martin Reid

Busarellus nigricollis, Black-collared Hawk, Babun aka door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine




De Moerasbuizerd of Babun Aka is veelal te vinden in de buurt van water, omdat hij vooral vis eet en soms kleine beestjes als kikkers uit het water. Hij heet babun aka vanwege zijn roodbruine kleur, babun is de naam van de roodbruine brulaap.
De eerste foto van deze aka is gemaakt in de rijstvelden van Nickerie door J. Ribot in maart 2006. Dan volgt een foto van een Babun aka die vis brengt naar zijn nest en dan een foto van het jong (met strepen) die op zijn voer wacht, beide gemaakt door Foek Chin Joe in november 2006 in Charlesburg. De foto daarna is gemaakt door Dennis Binda in Suriname in 2008, dan een foto van Tony Henneberg en twee van Ricardo van Dijk, beiden laate in februari 2009 bij de Coeswijne savanne en op Weg naar Zee.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Babun aka/ Moerasbuizerd in Bigi Pan in april 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Moerasbuizerd, Babun aka

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Busarellus nigricollis
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae, 33 in Suriname
Nederlands: Moerasbuizerd, Babun aka
Engels: Black-collared Hawk
Sranan ('Surinaams'): Babun aka
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Gavilán colorado
Portugees (Brazilië): Gavião belo
Arowaks:
Carib:
Frans: Buse à tête blanche


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 561 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 17 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).