Roadside Hawk (Rupornis magnirostris) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Erik Toorman
© Erik Toorman

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Steven Wytema
© Steven Wytema

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Dennis Binda
© Dennis Binda

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Carl Beel
© Carl Beel

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Pieter Verheij
© Pieter Verheij

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Paul Baker
© Paul Baker

Rupornis magnirostris, Roadside Hawk, Doifi-aka door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine




Wegbuizerd: Hij zit inderdaad vaak langs de weg, zoals zijn nederlandse en engelse naam aangeeft. Je merkt de Wegbuizerd vaak op doordat je zijn klagende roep hoort en dan zit hij op een uitkijkpunt, een boom of een telefoonpaal, op zoek naar prooidieren zoals grotere insecten en hagedissen. Penard vond nesten van maart tot mei, Renssen vond een nest in februari en Haverschmidt een in december. Er is ook nog een ander geluid van de doifi aka hier beneden.
De eerste foto van een Wegbuizerd is gemaakt door Foek Chin Joe in Waterland bij Domburg in Suriname (2004). Dan volgt een foto die is gemaakt door Erik Toorman bij de Anton de Kom universiteit in juni 2007, dan nog een van Steven Wytema ook in Suriname en van Dennis Binda (2008). Dan een foto gemaakt door Carl Beel van de melanistische (zwarte) vorm van de Weg buizerd. Daarna één van Pieter Verheij en één van KD Dijkstra, alles in Suriname. Paul Baker maakte een foto van een doifi aka boven Peperpot in februari 2013 en Michel Giraud-Audine zag er twee paren bij Guatemala in Frans Guyana in maart 2013.
Pieter de Groot Boersma maakte een mooie video van een Wegbuizerd / Doifi aka op Weg naar Zee in juni 2011.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Wegbuizerd, Doifi Aka
© Otte Ottema
Geluidsopname van een Wegbuizerd, Doifi Aka
© Otte Ottema
 


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Wegbuizerd, Doifi Aka

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Rupornis magnirostris
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae, 33 in Suriname
Nederlands: Wegbuizerd, Doifi Aka
Engels: Roadside Hawk
Sranan ('Surinaams'): Doifi-aka
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): gavilán habado
Portugees (Brazilië): gavião-carijó
Arowaks: Mawajakana, Balakana
Carib: Sierietowa
Frans: Buse à gros bec


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 698 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 7 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).