Scarlet Macaw (Ara macao) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Ara macao, Scarlet Macaw, Bokraaf / Roodgele raaf door Candy McManiman
© Candy McManiman

Ara macao, Scarlet Macaw, Bokraaf / Roodgele raaf door Candy McManiman
© Candy McManiman

Ara macao, Scarlet Macaw, Bokraaf / Roodgele raaf door Candy McManiman
© Candy McManiman

Ara macao, Scarlet Macaw, Bokraaf / Roodgele raaf door Candy McManiman
© Candy McManiman

Ara macao, Scarlet Macaw, Bokraaf / Roodgele raaf door Carla Out
© Carla Out

Ara macao, Scarlet Macaw, Bokraaf / Roodgele raaf door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Ara macao, Scarlet Macaw, Bokraaf / Roodgele raaf door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

   



Vier prachtige foto's van ara's gemaakt door Candy McManiman op Fungu eiland in het Raleigh vallen natuur reservaat in Suriname in 2005. Daar zie je ze bijna elke dag, meestal overvliegend, maar ook in de bomen langs de airstrip. En nog twee foto's, een van Carla Out ergens in Suriname en een van Ricardo van Dijk gemaakt in februari 2009 bij de Voltzberg. Armida Madngisa zag een paartje in hun nestgat op het Kablebo resort.
Volgens Penard kwam deze geelvleugel ara vroeger in flinke aantallen in het begin van het droge seizoen (van juni tot augustus) naar het kustgebied van Suriname toe en ze gingen dan tegen het einde van het droge seizoen in november weer terug naar het binnenland. Er worden tegenwoordig nog maar zelden geelvleugelara's gezien het kustgebied. Maar wel zijn alle oude waarnemingen in het kustgebied en de savanne (24) tussen juni en november met een piek in augustus, terwijl die van het binnenland (48) over het hele jaar verdeeld zijn. De ara's broeden volgens Penard in holle bomen, vooral in palmen (Mauritius flexuosa, een voorbeeld van zo'n dode palm kun je zien bij foto van de roodbuik ara). Ze eten grote harde noten en pitten. Ook in het oosten van Suriname zijn ze door bejaging zeldzaam geworden. Er is ook een video van een vliegende geelvleugelara/ bokraaf (let op 2,4 MB) in Walsrode. De twee volgende foto's zijn gemaakt door J.H.Ribot, Walsrode 1998 en avifauna te Alphen en de laatste dus ook door Candy op de raleighvallen. Vrijvliegende ara's in Nederland kun je zien op www.araproject.nl.
Deze ara's vliegen in suriname meestal in kleine groepjes (6) en in paren. Grootste groep die ik heb gezien: 40 op Raleigh vallen (1980, Ribot).



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Geelvleugelara, Bokraaf

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Ara macao
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae, 27 in Suriname
Nederlands: Geelvleugelara, Bokraaf
Engels: Scarlet Macaw
Sranan ('Surinaams'): Bokraaf / Roodgele raaf
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Guacamayo bandera
Portugees (Brazilië): Arara-canga
Arowaks: Koejalie
Carib: Koejalie
Frans: Ara rouge


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 319 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: Mei 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).